Te dun

Diep in de jungle van Zuid-Amerika ligt de verloren stad. De legenden vertellen over goud en edelstenen, daar in de provincie Yucatán te vinden tussen de bomen, de takken, de wortels en daarbovenuit. Bewaakt door de natuur zelf, ontoegankelijk is de stad in het weelderige oerwoud; en door Balam de panter.

Helemaal alleen komt daar in 1660 ‘El Señor’ Aymar van Schemerwoude. Bij de opgaande zon valt de gevreesde kat hem aan terwijl hij vertwijfeld vraagt waar de schatten dan wel te vinden zijn. Het is niet anders dan de goudgele weerkaatsing van het zonlicht op de hoge transen. Maar in zijn ogen dooft het licht.

Dit zijn de drie laatste bladzijden van het album Hemeloog. Daaraan vooraf gaat de tocht van de afstammeling van de Franse edelman met een kleine compagnie Spaanse soldaten. Zij krijgen het aan de stok met de oorspronkelijke bewoners van de jungle. Hermann en zoon Yves H. hebben wat katholiek geloof en het nodige geweld opgenomen in een verhaal waarvan je aan het slot je afvraagt: hoezo deze zoektocht? Alleen om een fortuin te maken? Het is te dun. Waar de eerste vervolgdelen op de mooie serie Torens van Schemerwoude nog iets van een verwekking van een volgende nazaat toonden, is dat in dit album afwezig. Het is de matige afsluiting van een matige nastoot.


Naar aanleiding van: Hermann & Yves H., Hemeloog (Schemerwoude 15). Brussel: Glénat, 2012. Oorspronkelijk in het Frans gepubliceerd in 2012. Scenario Yves H., tekeningen van Hermann. Klik hier voor de aankondiging als film. Naar verluidt komt in het najaar van 2021 een nieuw deel van De Torens van Schemerwoude uit. We zijn benieuwd wat dat bieden zal.