Liedteksten

Ergens in het jaar 2011 schreef ik mijn eerste lied. Gestimuleerd door mijn goede vriend Kees van der Vloed deed ik eerste poging een tekst te schrijven die op muziek gezet zou kunnen worden voor samenzang door een christelijke gemeente. Het is uitgelopen op twee bundels liedteksten, en een aantal losse liederen.

De eerste bundel was af in februari 2012. Kees van der Vloed en Peter Sneep verzorgden de muziek voor deze liederen, die goed passen in de lijdenstijd en de stille week voor Goede Vrijdag en Pasen. De titel is ‘Liederen voor Heman’.

De tweede bundel is geheel gewijd aan Maria, de moeder van de Heer. Deze bundel was klaar in het najaar van 2013. Kees van der Vloed en Ruud Waagmeester componeerden muziek bij mijn liedteksten. De Maria-liederen werden op 1 maart 2014 uitgevoerd door het christelijk kamerkoor Maassluis o.l.v. Leo den Broeder, met medewerking van mezzosopraan Mieke van Laren en Jurjen Lengkeek als voorlezer. Muzikale medewerking verleenden Inge Clement op hobo, Carine Groen-Zwart op piano en Roelof van den Berg op het orgel in de Pelgrimsvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven.

In 2011 ontstond ook het idee om een Nederlandstalig Protestants Requiem te schrijven. Kees van der Vloed is een liefhebber van het genre. Hij beheert de website Requiemsurvey.

Zijn enthousiasme stak mij aan. De eerste tekst werd ‘In paradisum’. Deze Latijnse tekst werd gezongen bij de processie naar het graf. De zangers spreken uit dat zij geloven dat hun geliefde bij het overlijden door de Heer in de paradijselijke situatie wordt teruggebracht. Prachtig. Daarna schreef ik teksten bij andere delen van de oorspronkelijke dodenmis.

In september 2012 had de bundel zijn eerste vorm gekregen. Kees van der Vloed en Peter Sneep componeerden melodieën en arrangementen. Het werk lag daarna enkele jaren stil. Vroeg in het jaar 2017 hernamen Kees en ik de plannen rond dit requiem. Ik reviseerde bestaande teksten en schreef er nieuwe bij. Rien Donkersloot, organist en beiaardier, was bereid alle teksten van nieuwe melodieën te voorzien. We vroegen hem zo te schrijven dat kerkelijke gemeenten of verzamelde gelovigen deze liederen kunnen zingen of horen op momenten van afscheid, rouw en verdriet.

Op vrijdag 14 december 2018 werd het geheel voor het eerst gepresenteerd voor een groep belangstellenden. In de Ichthuskerk in Rotterdam-Oost zong José Donkersloot de teksten, begeleid door haar broer Rien op het orgel.


Klik hier voor de teksten. De melodie bij ‘In paradisum’ is de oorspronkelijke, van de hand van Kees van der Vloed.
U kunt de muziek van de Liederen voor Heman bestellen bij Kees van der Vloed: vloed@chello.nl. De prijs ervan is € 6,00 excl. porto.
U kunt de muziek van de Maria-liederen bestellen bij Kees van der Vloed: vloed@chello.nl. De prijs ervan is € 12,50 excl. porto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *