Reddende natuur

Tijdens een tussenstop in de havenstad Ahmaralkesj ontmoet de bemanning van de Cormoran een nieuwe klant, Fergus MacPherson. Hij vraagt ​​hen medicijnen en voedsel te sturen naar mensen in nood in het land. Bernard Prince accepteert de opdracht en dat houdt in dat hij, samen met Barney en Djinn een vreemde vracht aan boord krijgt: een dromedaris en een motor met zijspan. Die spelen een grote rol bij de avonturen die zich voordoen bij deze klus. De hulporganisatie die met de medicijnen en het voedsel gebaat is, blijkt speelbal in het conflict tussen rovers en leger en het past in het Huppenbeeld om het kwaad volop te laten zien: een grillige roverhoofdman, Rahad Sadji (23), en lustig schietende tanks van Ahmed Ali (25, 36), het kan allemaal en gelukkig zijn onze helden redelijk bestand tegen dit geweld. Maar de grootste kracht in het verhaal komt van de zandstorm, en een beetje van de dromedaris.

Op de Herman Huppenwebsite is een beschouwing over de natuur in de Bernard Princeserie te vinden: “… de natuur [is] zo overheersend dat we haar kunnen beschouwen als een personage op zich. Een geweldige manier om het universum van deze eerstegraads avonturenserie binnen te gaan. … Voor Hermann is de natuur geen velden met klaprozen of vredige en rustgevende landschappen. Maar steile kliffen, moerassig terrein, vervormde bomen of bossen met knoestige stronken, hoekige stenen, modder … Deze soms angstaanjagende landschappen worden op de meest realistische manier bedacht. Volgens Hermann zijn ze de uitdrukking van het wereldbeeld.”

Een personage in dit deel is duidelijk Dada, de dromedaris. Wat begint met een haatverhouding met Barney, eindigt in grote liefde tussen beiden. Mopperend gaat de zeeman met het verwenste dier op pad maar als de nood het hoogst is, redt Dada Barney door diens belager neer te trappen. (35,36) Het dier weet blijkbaar zonder rationaliteit het kwaad te detecteren en uit te schakelen. Als ook Bernard Prince en Djinn in het nauw worden gedreven, dan is de zandstorm hun uitredding.

“Hermann vroeg Greg vaak om een ​​interventie van natuurlijke krachten, met name destructieve krachten die buiten de menselijke controle liggen. We realiseren ons dat de werken van mensen kwetsbaar zijn en overgeleverd aan de grillen van de natuur. Bepaalde plaatsen op de wereld bewijzen dat de natuur daar nog maagd is, omdat het menselijk leven daar bijna onmogelijk is. We begrijpen het met onbewoonbare ongerepte bosgebieden, besmet met muggen (De hel van Suong Bay, Guerrilla voor een spook), gigantische uitgestrekte woestijn die door winden van zand wordt geveegd (Brand in de oase) of uitgestrekte koude vlakten zover het oog reikt (De Narren-haven).”

Aan het slot is uiteraard de opdrachtgever tevreden. MacPherson heeft meegewerkt aan het mobiliseren van de reddingsbrigade voor Prince. Hij is in goede handen van een dokter, dokter Raffah, die de zorg heeft voor de vluchtelingen in het kamp. Hij is zo blij met de aangekomen medicijnen dat hij Prince als dank een sigaret aanbiedt. (46) Het waren tijden …


Naar aanleiding van: Hermann & Greg, Bernard Prince 5: Brand in de Oase. Brussel: Le Lombard, 1972. Oorspronkelijke titel: L’Oasis en flammes. ‘Snoeshaan’ (10) en ‘potverkaatje’ (41), de jeugdtaal heeft bepaalde woorden toch terecht achter zich gelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *